Hızlı Randevu

Kayseri Psikolog Randevu almak için lütfen formu doldurun.

  • knndmrkp@gmail.com
  • Hacı Saki mah. Kenarcık sok. Karum Plaza (Dünyam hastane karşısı) Defnar Psikoloji
Kayseri Panik Atak Tedavisi

Panik Atak Tedavisi

Panik Atak Nedir? Panik Bozukluk Nedir?

Panik bozukluk nedenleri çok iyi bilinmeyen birden ve kendiliğinden ortaya çıkan, yoğun iç sıkıntısı ile buna eşlik eden fiziksel ve bilişsel belirtilerden oluşan panik ataklarla karakterize bir hastalıktır. Aniden gelen bu ataklar bireyler için oldukça sıkıntı vericidir ve işlevsellikte bozulmalara neden olmaktadır.

Panik Atak Sıklığı Nedir? Panik Bozukluk Sıklığı Nedir?

Araştırmalarda, panik bozukluğunun hayat boyu yaygınlığı, %7-%10 olarak bulunmuştur. Panik bozukluğu daha sıklıkla genç yetişkinlik döneminde başlar. Başlangıç yaşı daha çok 20’li yaşlar olmakla birlikte, yaşamın herhangi döneminde de gerçekleşebilir. Kayseri Panik bozukluk kadınlarda, erkeklere göre yaklaşık olarak iki kat sıklıkta görülmektedir.

Panik Atak Belirtileri? Panik Bozukluk Belirtileri?

Tehdit, tehlikeli" hissi oluşur ve vücut "Savaş ya da kaç" yanıtını nörobiyolojik olarak verir. Tüm tepkiler kendi kendine Savunmak veya savaşmak başka bir deyişle, hayatta kalmak için inşa edilmiştir. Kayseri Panik Atak çoğunlukla psikolojiktir ve bazen fiziksel nedenleri olabilir. Çocukluk ve aile hayatı, psikolojik yapıya duyarlılık yaşam stresi, alkol ve uyuşturucu kullanımı bu hastalığın başlıca nedenleri arasındadır.

Panik Atak 10 Belirtisi

  • Göğüste daralma hissi
  • Yutkunma da problemler
  • Solunum Problemleri.
  • Nefes almakta zorlanma
  • Soğuk soğuk terleme
  • Bayılacakmış gibi hissetme
  • Her an öleceği düşüncesi ya da öyle hissetme
  • Kalp atışında düzensizlik ya da çarpıntı
  • Karın ağrısı
  • Üşüme ve titreme.

Panik atak geçiren kişi ne yapmalı? Panik Atak Anında Ne Yapmak Gerekir?

Panik Atağı Bitirmenin 5 Yolu

  1. 3-3-3 Kuralı: Etrafınızda gördüğünüz üç şeyin ismini söyleyin, duyduğunuz üç sesi söyleyin daha sonra vücudunuzun üç yerini oynatın eller, kollar, bilekler gibi… Bir Panik atak krizinde bu anlık olarak sakinleşmenize yardımcı olacaktır.
  2. Vücut Pozisyonu: Eğer ayaktaysanız oturma pozisyonuna, oturur vaziyetteyseniz ayakta durmaya, yatar vaziyetteyseniz oturur ya da dik konuma geçin ve omuzlarınıza geriye doğru atın.
  3. Nefes Egzersizleri: Kayseri Panik Atak sırasında derin derin akciğerden ve diyaframdan farklılaştırarak nefes egzersizleri yapın.
  4. Yazma: Eğer imkanınız varsa çok yoğun bir panik atak geçirmiyorsanız o an yaşadıklarınızı yazmaya çalışın bu yine bedeninizin ve zihninizin sakinleşmesine katkı sağlayacaktır.
  5. Ana Odaklanma: Kaygı, geleceğe dönük zihinsel bir durumdur. Bundan sonra ne olacağı konusunda endişelenmek yerine şimdiye odaklanın. Kendinize "Şimdi neler oluyor?", "Güvende miyim?", "Şimdi yapmam gereken bir şey var mı?" diye sorun. Endişelenecek bir şey olmadığını bilinçli olarak kendinize hatırlatın. Gerekirse, günün farklı saatlerinde endişelerinizi yeniden değerlendirmek için kendinizden "randevu alın". Bu nedenle zihninizde dolaşan uzak sahneleri belirli bir saat dilimine yönlendirerek gününüze huzurlu bir şekilde devam edebilirsiniz.

Panik atağı tetikleyen şeyler neler?

Kafein, sigara, alkol ve uyuşturucu maddeler panik atak sıklığını artırabilirler. Sakinleştirici ilaçların aniden bırakılması panik atağı tetikleyebilir. Hızlı soluk alıp vermek panik atağı başlatabilir. Kişilik yapısı özellikleri de panik atak nedenleri arasında değerlendirilebilir. Bunun dışında bazı zorlayıcı travmatik deneyimler ve çocukluk döneminde yaşananlarda Panik bozukluk oluşumuna etki eden tetikleyiciler arasındadır.

Panik Atak Testi | Panik Atak Öğrenme? | Panik Bozukluk Öğrenme?

Panik atağı ölçen kesin ve net bir test bulunmamaktadır. Ancak EKG, tiroid testleri, kan basıncı ölçümü ve de solunum fonksiyon testileri ile genel olarak hastanelerde ölçümler yapılarak kişinin Panik Bozukluk sorunu bulunmuş olur.

Panik Atak Nasıl Tedavi Edilir?  Panik atağı yenmek için ne yapmalı? Kayseri Panik Atak Tedavisi? Kayseri Panik Bozukluk Tedavisi? 

Tedaviyi planlarken tedavinin maliyeti, panik hastasının kliniği, yaşı, yaşam olayları ve eşlik eden tıbbi ya da diğer psikiyatrik bozuklukların varlığı gibi etkenleri de göz önünde tutması önemlidir. Hastanın içinde bulunduğu koşullar, hastalığın şiddeti ve yarattığı yeti yitimi vb. gibi etkenler de değerlendirilerek, her hasta bireysel olarak ele alınmalıdır. Ancak hastayı panik bozukluğu konusunda ayrıntılı olarak bilgilendirmek ve eğitmek çok önemlidir. Bu yapılmadığı takdirde hastaların tedaviye uyumunu sağlamak çok güç olmaktadır. Bugün için panik hastalarında etkin olduğu gösterilmiş tek psikoterapi türü bilişsel davranışçı terapilerdir. BDT beden duyumu fobileri, beklenti anksiyetesi ve agorafobi belirtilerine yönelik tedavi yöntemleri geliştirmiştir. Kayseri Panik Atak sıklığını, belirtilerin şiddetini ve Kayseri Panik Atak yarattığı yeti yitimini azaltmada Bilişsel Davranışçı Terapinin plasebodan, bekleme listelerinden ve özgül olmayan psikoterapötik yöntemlerden üstün olduğunu göstermektedir. Kayseri Bilişsel Davranışçı Terapi genellikle bireysel olarak uygulanmaktadır. Bilişsel Davranışçı Terapi ile elde edilen terapötik kazanımları uzun dönemde korunduğuna dair doyurucu kanıtlar vardır. Bir yıldan uzun süreli izleme çalışmalarında Bilişsel Davranışçı Terapi ile Kayseri Panik Atak Tedavisi görmüş hastaların %87'sinin panik ataksız bir yaşam sürdürdükleri belirlenmiştir. Uzun süreli izlem çalışmalarında, tedavi ile elde edilen yanıtın ya da remisyonun uzun süreler korunabildiği açığa çıkmaktadır. Sonuç olarak, eldeki veriler, panik bozukluğu tedavisinde "plaseboya üstün olma, hem kısa, hem de uzun dönem tedavide etkinliklerinin gösterilmesi ve de benzodiazepinler ve antidepresan ilaçlarla karşılaştırıldığında en azından eşdeğer etkinlikte olma" gibi göstergeler açısından, Bilişsel Davranışçı Terapinin iyi bir tedavi seçeneği olduğu kesindir. Özellikle ilaç kullanma taraftarı olmayan kişilerde ilaç tedavisinin çözümsüz kaldığı hastalarda Bilişsel Davranışçı Terapi en uygun tedavi seçeneğidir.

Panik atak tamamen iyileşir mi?

Panik atak, bir çeşit anksiyete bozukluğudur ve tedavisi en kolay olanlardan biridir. Araştırmalara göre; panik bozukluğu olan kişiler, ilaç aldıklarında hiçbir zaman iyileşmeyebilirler. Ancak İlaç yerine, Bilişsel Davranışçı Terapi alan kişilerde 6 veya 8 seansta iyileşme görülmekte ve kalıcılıkta daha anlamlı düzeyde olmaktadır.

Kayseri Panik Atak Tedavisi için evde neler yapılabilir?

Panik Atak Tedavisi İçin Evde 5 Çözüm

  1. Sakinleştirici özelliği olan lavanta çayı benzeri çaylardan yapıp içebilirsiniz
  2. Günlük tutabilirsiniz. Bu günlükte panik atak geçirdiğiniz zamanlarda ki hissettiklerinizi yazabilirsiniz. Daha sonra bunları okumak sürekli aynı şeyleri hissedip hissetmediğiniz noktasında size fikir verecektir.
  3. Nefes egzersizlerinden ve Yoga tarzı sakinleştirici aerobik sporlardan yararlanabilirsiniz.
  4. Sigara, alkol, kafein ve uyuşturucu etkisi olan maddelerden uzak durmalısınız.
  5. Panik atak ağırlıkla gelecek kaygısı doğrultusunda oluşan bir rahatsızlıktır. Geleceğe dair senaryolar yerine içinde bulunduğunuz an odaklanmalısınız.

Panik Atak İlaçları

Panik atak ilaçları Xanax, Nervium, Diazem, Rivotril, Tranxline,Ativan gibi ilaçlardır. Bu ilaçlar bağımlılık yapma ihtimali olan tehlikeli ilaçlardır. Psikoterapinin kullanılamadığı durumlarda kullanılmak zorunda kalınacaksa mutlaka bir psikiyatr kontrolünde kullanılmalıdır.

Panik Bozukluk Tedavisi Kaç Seans Sürer?  Panik Bozukluk Kaç Ay Sürer?

Haftada bir seanstan toplam olarak ortalama 12 seans (10-15) yeterli olmaktadır. Hastaların bir grubunda ek pekiştirme seansları gereksinimi olmaktadır.

 

Anahtar Kelimeler: Kayseri Panik Bozukluk Tedavisi | Kayseri Panik Atak Tedavisi | Kayseri Panik Atak | Kayseri Kaygı Bozuklukları | Kayseri Anksiyete Bozuklukları                              Detaylı Bilgi ve İletişim için TIKLAYINIZ