Hem Ebeveynler Hem Çocuklar da Deprem Korkusu ve Kaygıya Yönelik Destekleyici İlişkisel Hikayelere Ulaşmak için Tıklayınız.
Çocuklarda Deprem Korkusuna Yönelik Hikayeye Ulaşmak için Tıklayınız.
Deprem Zamanlarında Ebeveyn Olmak; Deprem Psikolojisi
Her ebeveyn çocuğu ile olan ilişkisinde kutsal bir değer güder. Ebeveyn olmak bir amaç ise iyi bir ebeveyn olmak bir değerdir. Bu kapsamda her anne baba çocuğunu tüm tehlikelerden korumak ve her zaman onun yanında olmak ister. Ancak bazı zamanlar öyle anlar gelir ki bizleri onların yanında sürekli olamama ihtimalimiz olduğu endişesi sarar. Bu anların içerisinde özellikle depremler büyük bir yer kaplar. Çünkü insanın savaştığı onca şey arasında belki de kazanamayacağını bildiği en kesin şeylerden biridir deprem. En çok kaçtığımız belirsizlik duygusu ve yakınlarını kaybetöe korkusu ile doldudur depremler. Bir de buna deprem sonrası psikolojisi dediğimiz kaygılı davranışlar eklendiğinde baş edilmez bir noktaya varmaktadır. Ancak şunu iyi bilmek gerekir bu durum tıpkı diğer duygular kadar normal bir duygudur.
Deprem Sonrası Ebeveyn Psikolojisi
Deprem sonrasında hem deprem sebebiyle hem de depremden etkilenen insanlar sebebiyle toplumsal bir sorun ortaya çıkmaktadır. Depreme bizzat maruz kalan kişilerde 1.il travma tepkileri depreme maruz kalmış yakınları olan ya da sosyal medya ya da televizyonlar üzerinden maruz kalan kişilerde ise 2.il travma tepkileri görülebilir. İlk 1 ay bu tepkiler normal karşılanabilir ancak 1 aydan uzun sürüyorsa bir psikolog desteği almak faydalı olacaktır. Özellikle en sık rastlanan duygu çocuklara yetememek ve onları yalnız kalacağına dair derin endişe, korkulardır. Unutmayın ki deprem toplumsal bir etki mekanizmasıdır. Unutmayın yalnız değilsiniz buhran zamanlarında bu tarz düşünce ve duygular sık sık belirir. Şunu yapmaya özen gösterin ona yetebildiğini, iyi yaptığınız, güçlü olduğunu tüm alanları görün. Çünkü yeterli bir ebeveynlik tanımı asla yoktur. Yeterli bir ebeveyn olmaya çalışmak olabilir en fazla zaten bu yazıyı okuyorsanız bu da ebevynliğe verdiğiniz değerin bir göstergesidir.
Deprem Çocuğa Nasıl Anlatılmalı?
Deprem maalesef yaşadığımız coğrafyanın bir gerçeğidir. Ancak çocuklara deprem konusu anlatılırken biz yetişkinlerin anladığı gibi anlatmak onların bu süreci anlayamamasına sebep olmaktadır. Çocuklara anlayamadıkları ve sebebini bulamadıkları bu tarz durumlara karşı kendilerini suçlayabilirler. Bu sebeple onlara depremin onların anlayacağı şekilde anlatılması çok önemlidir. Bu noktada çocuklara deprem anlatılırken dünya bir oyuna, ya da oyuncağa kahramana dönüştürülür. Depremin ceza için, yaramazlık yaptığı için ya da dini ögelerin cezası olduğu şeklinde aktarmak çocuklara en büyük zararı vermektedir. Bu sebeple deprem kesinlikle herhangi birinin suçu şeklinde aktarılmamalıdır. Deprem de ki ihmaller korunma tedbirleri elbette anlatılmalıdır. Ancak depremin oluşu bir doğa olayıdır ve bu durum çocukların anlayabileceği bir oyun, hikaye ile onlara yukarıda yer alan hikaye şeklinde aktarılmalıdır.
Deprem Korkusu Çocuğa Nasıl Açıklanmalı?
Öncelikle onların duygularını anlayın ve korku duyguları üzerinde konuşun akılcı çözümler ve öneriler sunun. Korku duygusuna yönelik oyunlar oynanabilir, resim çizdirilebilir. Duyguları konuşmamak bastırmak onların daha patlayıcı bir hale dönüşmesine sebep olacaktır. Ancak konuşulan duygularsa belirgin rahatlama sağlar.
Depremden Korkan Çocuğa Nasıl Davranmalı?
Deprem anını bizzat yaşamış ya da haberlerden veya gündemden etkilenmiş çocuklarda deprem korkusu, uyku problemleri, anneden ayrılma konusunda kaygı gibi semptom davranışlar belirmektedir. Çocuklarda deprem sonrası bu tarz korkular son derece normaldir. Kesinlikle çocuklar bu konuda suçlanmamalı, yargılayıcı şekilde davranılmamalıdır.
Okulöncesi Deprem Nasıl Anlatılır?
Okulöncesi dönemde çocuklara açıklamalar ile durumu anlamlandırabilecek yaşta değildir. Bunun yerine Oyunlar, oyuncaklar, somut materyaller, hikaye ve masallar ile anlatılmalıdır. Bu sayede daha somut şekilde anlayacaklardır.