Hızlı Randevu

Kayseri Psikolog Randevu almak için lütfen formu doldurun.

  • knndmrkp@gmail.com
  • Hacı Saki mah. Kenarcık sok. Karum Plaza (Dünyam hastane karşısı) Defnar Psikoloji
Kayseri Oyun Terapisi

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun Terapisi, oyun ve oyuncaklar aracılığıyla çocukların ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşarak özel işlevleri olan terapötik bir süreçtir. Oyun çocuğun dilidir ve oyuncaklar ise kelimeleridir Tüm kültürlerde çocukların oyun oynama süreçleri benzer anlamlar taşımaktadır. Oyun çocuklarla iletişim kurmada bir araçtır. Bir çocukla rahatlıkla sözel iletişim kuramayabilirsiniz ancak rahatlıkla oyun oynayabilirsiniz. Bu açıdan oyun çocukla iletişimi kolaylaştıran bir temadır. Oyunlar, duyguları ifade etme, kişilerarası ilişkileri keşfetme ve kendini gerçekleştirme araçlarıdır. Ayrıca oyunlar çocukları hayata hazırlar. Çocuklar oyunlarda günlük hayatlarını kontrol edilebilir bir şekilde yeniden kurarlar, oyunlarda günlük hayatta karşılaşamayacakları zorluklarla karşılaşırlar, aşılmaz zorlukların üstesinden gelirler ve hayata hazırlanırlar. Yani özetle oyun odası hayatın provasının yapıldığı bir alandır aslında. Kayseri Oyun Terapisi çocukların büyümesi, gelişmesi, öğrenmesi ve ilişki kurması için vazgeçilmez doğal bir süreçtir. Kayseri Oyun terapistleri, çocuklar için güvenli bir ortam yaratmak üzere eğitim alırlar ve böylece çocukları istedikleri gibi oynamaya cesaretlendirirler. Terapi sırasında, duygusal problemleri ifade etmelerine yardımcı olan çeşitli oyuncaklar kullanılır ve çocukların hayal güçleri esas alınır. Oyun terapisti tüm bu süreçleri gözlemler ve gözlemleri doğrultusunda aileyi bilgilendirir. Hem Oyun terapisi sırasında çocukla kurulan özel ilişki ve bağ hem aile bilgilendirmeleri çocukla ilgili başvurulan konuda iyi yönde sonuca ulaşmayı sağlar.

Neden Oyun Terapisi?  

Çocuklar, duygularını anlamlandırmada ya da konuşmada yetişkinlerden farklıdır. Bu yüzden yetişkinlerle yapılan terapi şekli çocuklara uymaz. Çocuğun alışkın olduğu oyun ortamı, çocuk yaşadıklarını ve duygularını ifade etmeyi kolaylaştırır. Davranışlarını etkileyen kızgınlıklarını, korkularını, üzüntülerini, hayal kırıklıklarını anlayabilmek oyun sayesinde mümkün olur.

Oyun terapisi hangi durumlarda yardımcı olabilir?

  • Çocuklarda Travma Sonrası Stres Bozukluğu
  • Okul Fobisi / Ayrılma Kaygısı 
  • Öfke problemleri/ Ağlama nöbetleri/
  • Kardeş kıskançlığı
  • Çocuklarda Tırnak Yeme, Alt Islatma (Enürezis) Kaka Problemi (Enkoprazis)
  • Çocuk Depresyonu / Anksiyete
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite (aşırı hareketlilik) bozukluğu
  • Impulsivite/dürtüsellik
  • Çocuklarda selektif mutizm / Sosyal içe kapanıklılık
  • Çocuklarda özgüven eksikliği 
  • Çocuk somatizasyonları / Sebebi anlaşılamayan baş ve karın ağrıları
  • Boşanma süreci ve sonrası çocuklarda adaptasyon sorunları

Oyun Terapisinin Faydaları Nelerdir?

Oyun terapisi sayesinde travmatik deneyimler geçiren çocukların duygularına ulaşmak mümkün hale gelir. Çocuklar Oyun Terapisiyle birlikte başa çıkamadıkları duygularla nasıl mücadele edeceklerini öğrenirler. En çok uygulanan teknik ise rol oyunlarıdır. Diğer taraftan 6 yaşın üzerindeki çocuklar kendini ifade etmede daha küçüklere göre daha rahattır. Bu nedenle oyun terapisine 6 yaş üzeri çocuklarda konuşmalar da eklenebilir.Rol oyunları aracılığıyla zor deneyimler ve durumlar tekrar canlandırılır veya figürlerle ve resimlerle görselleştirilir. Çocuklar bu sayede negatif duygularını yeniden yaşarlar ve terapistin yardımıyla bu duygulara yönelik yeni bir bakış açısı geliştirebilirler. Oyun terapi sürecinde çocuklar olaylarla ilgili bakış açılarını, davranışlarını değiştirebilir. Baş etmekte sorun yaşadıkları duygularını, oyun sırasında yeniden yaşayarak bu tecrübeleri değiştirme fırsatı bulurlar. Böylece hem oyun tecrübeleri hem de hayattaki ilişki alışverişlerinden zevk alır hale gelebilirler.

Oyun Terapisti Kime Denir?

       Oyuncakları ve oyunları çocukları tedavi etmek için kullanan kişilere oyun terapisti denir. Ancak burada önemle belirtmek gerekirki oyun terapisti olabilmek için bir dizi eğitim ve süpervizyon uygulamalarından geçmek gereklidir. Aynı zamanda herkes oyun terapisi eğitimi alamaz. Oyun Terapisi küçük yaştaki çocuklarla oyunun güncel kullanımı vasıtasıyla bir tür bireysel psikoterapi/psikolojik danışma sürecidir. Bu açıdan oyun terapisi eğitimini Üniversitelerin 4 yıllık Psikoloji ya da Psikolojik Danışma Rehberlik bölümlerinden mezun kişilerce alınıp alınmadığına dikkat etmek gereklidir. Yani gittiğiniz oyun terapistinin aynı zamanda psikolog ya da psikolojik danışman olup olmadığından öğrenmeniz terapi süreci ve çocuğunuz açısından önem arz etmektedir.

Bir Oyun Terapi Seansında Neler Olur?

Oyun Terapi seansındaki uygulamalar benimsenen kuramsal anlayışa göre değişebilmektedir. Ağırlıkla kullanılan ve alanında en fazla bilimsel araştırma yapılan Çocuk Merkezli Oyun Terapisinde öncelikle çocuk İle doğru temas kurma ve ilişki en önemli noktayı oluşturmaktadır. Çocuk iyileşmek için getirilen bir kişi yerine uzmanın bir yolculuğa çıktığı kişidir. Çocuğun eylemleri, oyunu yönetme tarzı, duyguları yönlendirilmeden kendini ifade etmesine fırsat sunulur. Uzman sabırla ilişki tarzını, oyun temalarını keşfederek çocuğa yansıtmalarda bulunur. Yaklaşık 40 dakika süren bu seans sonrası ebeveynlere bilgilendirmeler yapılarak seans sonlandırılır.

Oyun Terapisi Seansları Kaç Dakika Sürer?

      Bir oyun terapi seansı çocukla 40 – 45 dakika aralığında sürmektedir. Bazı yönelimlerde aileye bilgi vermek için ayrı bir oturum yapılabilirken bazen de her seans bitimi yaklaşık 10-15 dakika kadar aile bilgilendirilmektedir.

  Oyun Terapi Seansları Ne Kadar Güvenilir? 

     Oyun terapisinde temel ilke danışana fayda ve gizliliktir. Her ne olursa olsun oyun odasında çocuğun fiziksel ve psikolojik zarar görmemesi süreçten maksimum fayda ile çıkması hedeflenir. Aynı zamanda tüm terapi süreci hakkında gizlilik ilkesi doğrultusunda aile dışında kimseye bilgi verilmez. Sekreter ve asistanlarda bu ilkeye dahildir. Kayseri'de Oyun Terapisi Seanslarında kullandığımız çocuk merkezli oyun terapisi Amerikada geliştirilmiş ve dünyada kanıta dayalı yaklaşımlar arasından çocuklara en çok faydası olan yaklaşımdır. İlk 3-4 seans içinde başlangıç faydaları görülmeye başlar. Ortalama olarak 8-10 seans aralığında ise başvuru sebebi olan olumsuz durum ya da şikayetler ortadan kaldırılmaktadır.

Oyun Terapisi İşe Yarar mı? Oyun Terapi Seansları Ne Kadar Etkilidir?

       Çocuklarda bir sorun alanı belirdiğinde bu genellikle ailenin farkında olmadığı çocuğun maruz kaldığı bazı uygulamalar ve ilişki tarzlarından dolayı ortaya çıkmaktadır. Oyun terapi sürecinde hem çocukla doğru ilişki tarzı kurulması onun onarılmasını sağlamakta hem de aileye çocuğun gelişimi ve duygusal göstergeleri hakkında bilgi verilmesi çocukla doğru ilişki ve müdahale tarzını ortaya çıkarmaktadır. Oyun Terapisi ile birlikte sağlanan temel faydalar aşağıda maddelenmiştir.

  • Güven kurmayı öğrenir
  • Öğrenme yeteneğini artırır
  • Kabul edilebilir davranışlar geliştirilir
  • Kendi duygularına yönelik farkındalığı artar ve kabul etmeyi öğrenir
  • Duygularını düzenlemeyi öğrenir
  • Olumsuz duygularıyla başa çıkmayı öğrenir
  • Yaratıcı düşünceyi keşfetmesine yardımcı olur
  • Sorunları çözmeyi öğrenir, problem çözme yollarını keşfeder
  • Açık ve net iletişim kurmayı öğrenir
  • Benlik saygısı artar

Oyun Terapi Seansları Kimlere Uygulanır?

      Oyun terapisi herhangi bir problem durumu olmasına gerek kalmadan çocuklarının ilişkisel tarzlarını, duygusal göstergelerini, ailelerinin ve çevrelerinin onlarda bıraktığı etkiyi görmek ve çocuklarını daha derinden tanımak isteyen tüm çocuklara uygulanabilir.

Kayseri Oyun Terapi Seans Ücretleri Ne Kadar?

      Oyun Terapi Ücretleri ilden ile ve uzmanın yetkinliği, tecrübesi, deneyimi, unvanına göre farklılaşmaktadır. Ancak genel olarak benzer fiyat aralıklarında seyretmektedir.  Kayseri Oyun Terapisi Ücretleri 200 liradan başlayıp 1000 liraya kadar çıkmaktadır.

Kayseri Ücretsiz Oyun Terapisi Veren Yerler / Kayseri Ücretsiz Oyun Terapisi Veren Kurumlar 

Kayseride Ücretsiz Oyun Terapisi veren özel kurumlar arayıp sorularak öğrenilebilir bunun dışında devlet kurumları rehberlik araştırma merkezleri ve devlet hastaneleri uygun şartlar dâhilinde ücretsiz oyun terapi hizmet vermektedir.

Oyun Terapisi ile Evdeki Oyun Farkı Nedir?

Bir oyun terapisti tarafından yürütülen seansta çocuğa doğru, tarafsız ve içsel dünyasını açıcı bir ortam yaratılır. Çocuk bu doğru ilişki tarzı ve güvene dayalı olarak içsel dünyasını seansların ilerlemesine bağlı olarak tamamen açar ve iyileşme dediğimiz süreç başlar. Oyun odasında pedagog ile çocuk arasındaki ilişki hayatın provasıdır. Bu seanslar sonrasında çocuk hayatta karşılaştığı güçlüklere dair başa çıkma becerisi geliştirir.

Oyun Terapisi Kaç Seans Sürer?

Bu durum çocuk ile oluşturun ilişki düzeyi, ailenin beklentisi, çocuğun direnci gibi durumlara göre değişebilmektedir. Bazen bir sorunun çözümü ya da beklenti 3 seans gibi çok kısa bir sürede gerçekleşmekteyken bazen daha uzun sürebilmektedir. Ancak genel olarak ilk 4 seans içinde başlangıç faydaları görülür.

       Kayseri Filial Terapi

'' Çocuğunuzun Terapisti Olun ''

Aile terapisi ve  Oyun Terapisini birleştiren aile sorunlarına çözüm sunan, 3-12 yaş arası çocuklara uygun bir oyun terapisi yöntemidir. Öncelikle aileler eğitilir ve daha sonra çocukları ile birlikte oyun terapi seansını oyun terapisti yönetiminde gerçekleştirirler. Bu sayede doğru oyun kurma ve ilişkiyi yönetme becerileri sağlanır. Çocuğunuzun bundan sonraki hayatına ebeveynlik becerileri kazanış olarak daha donanımlı devam etmenizi sağlar.

  • Theraplay Bağlanma Terapisi

Theraplay, bağlanma, kendine güven, başkalarına güven ve mutlu bağlanma oluşturabilen ve geliştirebilen bir çocuk ve aile terapisidir. Anne ve çocuk arasındaki bağlanma düzeyini ve sağlıklı ilişkiyi geliştirmeyi sağlar. Ebeveynler ve çocuklar arasındaki kişisel, fiziksel ve ilgi çekici, eğlenceli ve sağlıklı etkileşimin doğal moduna dayanmaktadır.

Davranış problemlerini azaltmaya yönelik anne-çocuk arasındaki ilişkinin gelişimine yönelik Theraplay Bağlanma etkinlikleri için linke tıklayınız...

https://kenandemirkapi.com.tr//theraplay-ebeveyn-cocuk-iliskisi-gelistirici-etkinlikler-kayseri-pedagog50

 

Anahtar Kelimeler: Kayseri Oyun Terapisi | Kayseri Oyun Terapisti | Kayseri Filial Terapi | Kayseri Oyun Terapi Merkezi | Kayseri Oyun Terapisi Ücretleri                                    İletişim İçin TIKLAYINIZ