Psikolog Hastaneye Yatırır mı?
Psikologlar hastaneye yatırma yetkisine sahip değildirler. Ancak, eğer bir birey kendine ya da başkalarına zarar verebilecek durumdaysa, psikolog danışanı bir psikiyatriste ya da acil servise yönlendirebilmektedir.
Devlet Psikolog mu Yoksa Özel mi?
Devlet psikologları, genellikle devlet hastaneleri, okullar ve diğer kamu kuruluşlarında çalışırlar. Ücretsiz ya da düşük maliyetli hizmet sunarlar. Özel psikologlar ise muayenehanede ya da özel kliniklerde hizmet verir ve ücretleri genellikle daha yüksektir. Her ikisi de benzer eğitim ve lisanslara sahiptir fakat çalışma koşulları ve hizmetin niteliği farklı olabilmektedir. Sizin için en uygun olan psikoloğu tercih edebilirsiniz.
Psikolog Doktoru Ne Sorar?
Öncelikle psikologların doktor unvanı yoktur. Psikolog, üniversitelerin 4 yıllık psikoloji bölümünden mezun olanlara verilen unvandır. İlk görüşmede psikologların amacı genellikle temel bilgileri almaktır. Bu bilgiler; yaş, meslek, eğitim durumu, terapiye gelme sebebi gibi kısa bir yaşam öyküsü almak olabilir. Bir sonraki seanslarda psikologlar, danışanın duygusal ve psikolojik durumuna dair detaylı sorular sorarak problemi anlamaya çalışmaktadırlar.
Bir İnsan Ne Zaman Psikoloğa Gitmeli?
Anksiyete, depresyon, öfke kontrolü, ilişki sorunları ya da yaşamda karşılaşılan zorluklar gibi birçok sebep, bir insanın psikoloğa gitmesini gerektirebilir. Eğer günlük yaşantınızı olumsuz etkileyen duygu veya düşünceler yaşıyorsanız, bir psikoloğa gitmeyi düşünebilirsiniz.
Psikolog ile Nasıl Konuşulur?
Psikolog ile konuşurken dürüst ve açık olmak önemlidir. Unutmayın ki, psikologlar etik kurallar gereği gizliliğinizi korumakla yükümlüdür. Dolayısıyla, siz ne kadar açık olursanız terapi de o kadar etkili olacaktır.